US ROADTRIP 2018: Lake Tahoe – Goldfield – Bishop

Yosemite – South Lake Tahoe

 

In mijn eerste plan wilde ik door Yosemite heen naar Bishop. Helaas liet de sneeuwval het nog niet toe en was de bergpas nog afgesloten. Dit betekende een omweg van zo’n 8 uur.

Ik had geen zin om het hele stuk onafgebroken te rijden dus heb ik geregeld dat ik een nacht minder in Bishop verbleef en een tussenstop kon inlasten. Ik kon via Tahoe in het noorden of Bakersfield in het zuiden. Ik koos voor de noordelijk route omdat Lake Tahoe mij bekend in de oren klonk als een mooie bestemming.

 

Na een uur reed ik geheel volgens traditie weer een weg op waar een afsluiting was. Nadat de verkeersregelaar mij een route gaf om om te rijden ben ik weer een half uur terug gereden waarna ik door een gebied reed wat helemaal zwart van een recente bosbrand was. Daarna liep ik weer een filetje in voor roadwork. hier werden wij in konvooi langs de wegwerkzaamheden begeleid. Helaas kon de aanjager van het konvooi niet begrijpen dat als je gaat rijden je moet blijven rijden en niet remmen, dit resulteerde in 10 near misses met mijn voorganger en af en toe mijn achterligger die langzij kwam omdat nummer één zonder rede vol in de anker ging.. Na de wegwerkzaamheden  maar voor gekozen de snelweg te pakken niet nog een binnendoolweg te riskeren. Na uurtje tuffen kwam ik in de ring van Sacramento, de hoofdstad van California. Ondertussen een documentaire aangezet over de Goldrush. Weet ik tenminste ook waar het allemaal over gaat, en het was leuk om alle plaatsen waar je langs kwam terug te horen komen. Veel namen danken hun naam uit de tijd van de Goldrush.

 

Na Sacramento reed ik langs Falson maar ik zag nergens een gevangenis. Daarna door een prachtige bergpas naar South Tahoe. de laatste paar kilometers lieten weer een adembenemend mooi uitzicht zien over het meer. Snel de stad in, spullen in mijn motel gegooid en even naar de apotheek. Gister mijn voeten behoorlijk kapot gelopen dus even een zooi blaren plijsters en tape inslaan. Daarna naar de top van een heuvel gereden om het prachtige meer even vast te leggen. Dit zo kort mogelijk gedaan want ik stond tot me knieën in de sneeuw en het was reete koud! Aansluitend nog een burger een biertje gedaan in de lokale brouwerij en op één oor gegaan.

_dsf2643
_dsf2906
_dsf2978
_dsf3157
schermafbeelding-2018-04-04-om-18-21-42
_dsf2303

South Lake Tahoe – Silver Peak

 

Na mijn kort verblijf in South Tahoe ben ik weer vroeg op pad gegaan. Je gelooft het niet, ik moest krabben. Maar aangezien ik mijn auto in LA heb gehuurd zat er geen ijskrabber bij. Dus de verwarming vol aan gegooid en even gewacht tot ik weer op pad kon. Nadat ik de bergen over was kwam er ineens een heel ander landschap op doemen. Waar het groene levendige gedeelte van Californië aan de westkant van de Siera Nevada ligt, is de oostkant kaal en door. Prachtige oude witte eikenbomen en dor gras gaan langzaam over in zand en kleine bosjes.

Ik had mijn navigatie ingesteld op Silver Peak. Een klein bijna spookstadje midden in de woestijn. Toen ik bij de afslag aan kwam om richting het dorpje te gaan snel wat mensen geappt dat als ik niet binnen vier uur terug app er iets mis is. Ik ging namelijk een weg op waar ik 150 mijl geen tankstation tegen ging komen en er was geen telefoon bekijk meer. Ik ben de opvolgende 1 uur werkelijk niemand tegen gekomen. Geen auto niets. toen kwam ik aan in het prachtige pittoreske Silver Peak. Je wilt er niet dood gevonden worden. Er wonen denk ik 100 man met waarschijnlijk allemaal dezelfde achternaam. Ik weet nu ook waar al die mooie oldtimers uit die autoprogramma vandaan komen. Die staan gewoon allemaal hier! Het ene wrak nog mooie als de ander. Het enige nadeel in dit plaatsje was dat ik niet echt graag me auto uit ging. Er kwam bijvoorbeeld een man met een grijze baard voorbij met een jas zonder mouwen en een zo’n snelle zonnebril op.. ik zwaaide vriendelijk waarop hij weg keek. toen hij op zijn quad voorbij reed hing er achter zijn quad zo’n rood vierwielig trekkadetje voor kinderen met daarin een grote knuffel…iedereen keek me aan alsof ze mijn bloed konden drinken. Ik ben dus maar snel weg gegaan.

Silverpeak is een oud mijnstadje. in 1846 werd er zilver ontdekt en een jaar later werd er een mijn gebouwd. In 1948 is het hele dorp en mijn afgebrand. er wonen echter nog zo’n 100 mensen. Waarschijnlijk met dezelfde achternaam.

Silver Peak was een klein beetje een vergissing. Ik ging er van uit dat het meer een spookstad zou zijn.

Goldfield

 

Mijn navigatie stuurde mij op een landweg richting het volgende plaatsje Goldfield. Dit wegetje was echter geheel bedekt met zout, en om me heen waren zoutvlaktes en groene bergen. De bergen schijnen die tint hebben omdat er veel Litium in de bergen zit. Nooit geweten dat deze stof gewoon uit de grond werd gedelft. Na een waarschuwing voor Sinkhols vroeg ik me af of deze weg ooit weer verhard ging worden. 10 minuten later ging het over in asfalt en had ik de hele weg voor mijzelf. lekker op het gemakt richting Goldfield, waar ik zo’n half uur later aankwam. (het kan mogelijk ook een uur zijn maar op dit punt ben ik geheel het benul van tijd kwijt).

 

Aangekomen in Goldfield kreeg ik waar op hoopte! Een echte spookstad. Overal vond je hier oude mijnwerkers huisjes en grote oude gebouwen die totaal niet opgingen in de omgeving.

Zoals Hotel Goldfield, gebouwd begin 1900 en totaal vervallen. Ooit was het de “place to be” voor rijken die onderweg waren naar Las Vegas. Het is nu schijnbaar een spookhuis. Letterlijk, Er zijn verkoop overeenkomst stopgezet door de vermeende spoken in het pand. heerlijk. ik heb best een tijdje rondgelopen in de stad en nadat ik ongeveer elke centimeter gezien heb ben ik op pad gegaan.

In Goldfield werd in 1902 goud gevonden. In 1904 werd er zo’n 800 ton Goud uit de grond gehaald. Dit stond gelijk aan 23 miljoen. Dit was 30% van het goud wat in Nevada uit de grond kwam dat jaar. Hierdoor knalde de stad uit zijn voegen en werd de grootste stad in de staat met ongeveer 20.000 inwoners. In 1910 was de bevolking al gekrompen naar 4.835 door de toenemende kosten om te mijnen. in 1923 ging een groot deel van de stad de lucht in door een brand. Er waren veel Moonshiners, Illigale drankstokers in de stad en deze veroorzaakte een reeks explosies. Tevens was vrijwel alles van hout, en ging het hierdoor allemaal erg rap.

Goldfield staat bekend als een van de beste spookstadjes in de VS. Het ligt aan de Highway 95 en is goed bewaard gebleven. Met namen het Goldfield hotel is nog steeds in zeer mooie staat.

Goldfield – Bishop

Nu moest ik even een slimme rekensom maken. Bishop, mijn eindbestemming voor vandaag was 112 mijl. ik had benzine voor 160 mijl. Volgens mij is de regel, als je niet genoeg hebt om terug te komen, doe het niet. Kortom ik moest omrijden via Tonapah om daar te tanken, al snel een uurtje langer dan gepland. Toen ik in de Chalfant vallij reed werd het steeds mooier. Eindelijk weer wat groen en eindelijk weer wat leven. ’S avonds ingecheckt in mijn motel die stukke beter was als dat crackhuis waar ik gister in sliep. bij zonsondergang nog wat foto’s gemaakt waar ik aan de praat raakte met twee fotografen. samen met hun nog even bij een Mexicaans kraampje langs de weg wat buritto’s gegeten. Vanavond weer op tijd slapen want morgen gaan we naar Dead Valley!

img_3721

Comments

comments

Share Post :

More Posts