US ROADTRIP 2018: Yosemite

staand_eenkhoorn

’S ochtends weer vroeg uit de veren om even te ontbijten met Michiel en Isabelle. Aansluitend snel de auto gepakt en dwars door het centrum van San Fransisco mijn reis voortgezet in de richting van Oakland. Nadat ik de brug gepasseerd was werd het snel een stuk rustiger op de weg. Een kleine twee uur vooruit reed ik dwars door de landbouw en een wat meer vervallen deel van de States. Hoe verder ik richting het oosten reed hoe glooiender het landschap begon te worden. Langzaam begon de Siera Nevada zich te tonen aan de horizon en de eerste sneeuwtoppen waren weer zichtbaar. de heuvels kregen steeds meer rotsen en steeds vreemdere kleuren. Zo zag ik een soort puntige rotsen uit de grond komen met daarop roest. Langzaam ging het glooiende landschap over in daadwerkelijk bergwegen. Wel grote ruime bergwegen en niet de smalle weggetjes als eerder op mijn reis. Mijn eerste stop was in het plaatsje met de prachtige naam Mariposa, Dit is  Spaans voor vlinder. Hier even bij de lokale super mijn koelbox gevuld met voer voor de aankomende tijd. Nadat ik het toeristische mijnstadje achter mij had gelaten reed ik door de bossen naar mijn Hostel. Het Bug Rustic Mountain resort. Dit “Resort” ligt goed verstopt in de heuvels en bestaat uit allerlei kleine hutjes verdeeld door de bossen met in het midden een cafe met daaronder een Spa. (De Spa stelt vrij weinig voor). Ik had verwacht dat ik in een tent zou slapen maar deze waren vervangen met kamers wat in een aanbouw van een soort conferentie zaal zat. Hier liep ik dan ook meteen naar binnen en onderbrak per ongeluk iemand zijn lezing. oeps. Om de hoek zat mijn kamer.. De Ansel Adems room. Het is haast “Meant to be”. Een nette kamer met een mooie badkamer. een welkome afwisseling op mijn afgelopen nachten in SF. Ik deel mijn kamer met maar liefst 5 Duitse vrouwen. Even me tas in de kast gezet en naar het cafe gegaan om daar bakje koffie te doen. achteraf had ik gewoon rechtstreeks het park in moeten gaan want voor een of andere reden dacht ik dat er openingstijden waren om de vallei in te komen. afijn wel een rustig dagje en dat mag ook wel eens voor de afwisseling. ‘S avonds me bed in gedoken om vroeg op te gaan om voor zonsopkomst al het park in te kunnen.

1280px-ansel_adams_and_camera

Ansel Adams (1902-1984), Is een van de grote uit de fotografie. Landschap fotografie en Ansel Adams zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Mede door zijn uitgebreiden fotografie en voorliefde voor het park is Yosemite een van de meest begeerde natuurparken ter wereld geworden.

om 05:00 reed ik weg van mijn Hostel en kwam mijn kamergenoot bij de bushalte tegen. Ze ging met de bus omdat ze niet graag reed in Amerika. Haar vriendelijk een lift aangeboden, scheelt weer een uur alleen in de auto zitten. Ik kan mij niet helemaal herinneren wat haar naam was, voor het gemak noemen we haar Heidi. Ze was hier voor een conferentie over vrouwen rechten en was half Sudanees. Slimme tante die veel van mensen rechten wist, maar schijnbaar niet van autorijden. Hoe dichter je bij Yosemite komt hoe groter de bergwanden worden. Waar in de Alpen de bergen enigszins geleidelijk omhoog gaan, knallen ze hier recht om hoog omdat ze voornamelijk uit graniet bestaan. De ene berg nog mooier als de andere. Bij de ingang ontdekte ik dat ik door kon rijden omdat de poort nog onbemand was. Gratis entree dus, prima! Eerst even bij Tunnel vieuw naar de zonsopkomst gekeken en toen naar Yosemite base camp. Hier was alles nog gesloten maar na een klein rondje te hebben gelopen was de bistro open en heb ik met Heidi een kopje koffie gedronken. Ik wilde richting “Half Dome” dus haar auf wiedersehen gezegd en op pad gegaan. Mijn sneakers ingeruild voor mijn bergschoenen en mijn cameratas zoals gebruikelijk veel te zwaar ingepakt. 4 liter water erbij dus we zaten goed bepakt. Even al mijn etenswaren in een stalen kist buiten me auto gepropt, want schijnbaar zijn beren ook nog eens goed in het inbreken van auto’s. Toen zijn we begonnen met lopen, het was rond 06:30 maar werd toch al druk in het park. de camping zag er enorm gezellig uit, overal rookte de bbq’s met het ontbijt al, en ‘de mensen zaten rustig in het zonnetje te snavelen. Als ik hier ooit terug kom wil ik er zeker kamperen! Langzaam begonnen met mijn klim omhoog.

_dsf1777
_dsf1565
_dsf1329
_dsf1318
_dsf1323

Eerst richting de kruising onderaan de Mist trail”. Die was dicht… kut. Goed dan maar rechts omhoog. Uurtje later boven aan de eerste berg gekomen, prachtig uitzicht over Vernal falls, en toen mijn tocht voortgezet richting Nevada falls. hier eerst zijkant geworden door de regen en toen begonnen met mijn tocht richting Half Dome. weer een paar uur verder waar ik ondertussen tot me knieën door de sneeuw kon stampen, aangekomen bij sub dome was het pas helaas afgesloten en stonden er zat teleurgestelde mensen. Ik wist voor af dat we niet verder gingen komen dan dit, want de zogenoemde kettingen waren nog; niet open. Hier rustig mijn proteinebars gegeten en rechtsomkeert gemaakt om de weg naar beneden te zetten. Bovenaan Vernal falls zag ik dat iedereen ondertussen over het afgesloten “Mist trail” ging. Ik ben netjes over het hek geklommen en toen ook omlaag gegaan. Mist trail maakte zijn naam waar, want je word zijkant. Ik had een poot uit me statief gedraaid om deze als wandelstok te gebruiken. dit maakt het klauterwerk iets makkelijker. Onderaan de trail ben ik gelijk maar doorgelopen naar Mirror Lake. Hier heb ik eerst een uurtje in de zon gezetten om me voeten te luchten. Daarna nog wat foto’s gemaakt en terug naar de auto gelopen….gekropen, ik had geen voeten meer over. Het was inmiddels al zonsondergang, Wat overigens betekend dat ik al bijna 12 uur aan het lopen ben. Dus ik heb snel een Pizza gekocht in de vallei, En ben naar Tunnel View gereden om daar de bekende zonsondergang te kijken. Dit was het dubbel en dwars waard. Ook als stond ik tussen 100 andere fotografen. Het volgende deel kan ik mij niet herinneren, echter ben ik wel zeer vermoeid naar me hostel gereden en lag ik vrijwel direct in coma.

_dsf1632
blog_foto_001
_dsf1406
_dsf1368
_dsf1342
_dsf1459
_dsf1517
_dsf1771
_dsf1756
_dsf1761
_dsf1726
_dsf1691
1
haehahahda

Ik heb het idee dat mijn tekst Yosemite totaal geen recht aan doet. Dit is bij far het mooiste stukje natuur dat ik ooit gezien heb. Het is wel vreselijk aangepast op toerisme, maar de momenten dat je wegdenkt dat je omringt bent met chinezen die op slippers 23 kilometer willen hiken, dan waan je echt in een van de allermooiste plekken op aarde. Het is niet voor niets het aller eerste National Park in de wereld. Om het in de woorden van President Roosevelt te schrijven; “ “There can be nothing in the world more beautiful than the Yosemite, the groves of the giant sequoias…our people should see to it that they are preserved for their children and their Children’s children forever, with their majestic beauty all unmarred,”

Comments

comments

Share Post :

More Posts